opc_loader

 

 

 

 

 

 

 

 





Hoewel veel mensen zeggen reclame niet actief te volgen, zijn er van die stemmen die je direkt associeert met een commercial of TV-programma. Rinie van den Elzen is al vele jaren de meest geboekte voice-over van Nederland met een onmiskenbaar eigen geluid. Zijn stem is te horen in talloze radio- en TV-commercials, maar ook in b.v. “Effe geen cent te makken” en “Café de Wereld”. Het werkterrein van veel voice-overs verplaatst zich mede door het snelle Internet steeds meer van de opname-studio naar een opname-faciliteit thuis. Zo ook voor Rinie, die als A-stem de hoogst haalbare kwaliteit wil leveren. Als de aangeleverde audio van hoge kwaliteit is, betekent dat voor zijn opdrachtgevers minder editing en mixage en dus een besparing in tijd en geld. Om dat te bewerkstelligen heeft Rinie geïnvesteerd in een nieuwe opnameruimte en tegelijkertijd zijn netwerk en signaalpad geoptimaliseerd.

 
De Booth
De meest voor de hand liggende locatie voor een vocalbooth was de zolder van de woning. Aanvankelijk zou daar een prefab-cabine voor gebouwd worden, maar de bouwtekening liet al zien dat de beschikbare ruimte daarbinnen klein zou worden door het spitse dak. Daarom is gekozen voor een maatwerk-oplossing, waarbij een deel van de isolatie tussen de bestaande balken is aangebracht. Zo konden we gebruik maken van de ruimte tussen de balken en de ruimte in de booth zo ruim mogelijk houden.

De schuine wanddelen zijn contactvrij geplaatst, waardoor i.c.m. het bestaande dak toch een doos-in-doos ontstaat. Daarop zijn de staande wanden ingemeten en elders op maat vervaardigd. Zo konden we maatwerk leveren en toch de bouwtijd en de belasting ter plaatse zo veel mogelijk beperken. Ook het openslaande binnenraam en de deur zijn op maat aangeleverd. Het raam sluit aan op de bestaande bouw; het bestaande raam blijft middels een luchtsluis bereikbaar en ook de bediening van het buitenrolluik is buiten het zicht nog te gebruiken. Ook de staande (dubbele) wanden zijn volledig contactvrij geplaatst van de bestaande constructie. Eén van de doelstellingen was dat geluid van buiten, b.v. een tractor met draaiende motor, geen hinder zou veroorzaken tijdens opnames. In die opzet zijn we geslaagd.
De akoestische afwerking, waarvan de rustige en smaakvolle kleurstelling door Rinie en zijn vrouw zijn bepaald, en plafondverlichting zijn terplekke op maat gemaakt en geplaatst. De akoestiek is volledig afgestemd op het hoofddoel, het “droog” opnemen van de stem maar natuurlijk ook geschikt voor andere akoestische bronnen. Omdat aan akoestische beleving altijd een persoonlijk aspect zit, houden we de mogelijkheid open om achteraf te tweaken indien nodig.

Apparatuur
Tot dan toe bestond het signaalpad uit een Neumann TLM-103 die direkt op een M-Box werd aangesloten. Inmiddels is het microfoonarsenaal uitgebreid met een Neumann M-149 voor high-end opnames en een Shure SM7B voor broadcast-toepassingen. Zo hebben opdrachtgevers meer keuze en sluit het geleverde materiaal altijd goed aan op hun wensen. Voor microfoon-voorversterking is gekozen voor een Neve 1073DPD die digitaal de Digi002R in gaat. Voor de monitoring zijn Genelec 8040’s geplaatst. De nieuwe apparatuur is geïnstalleerd in een meubel op maat, uitgevoerd in kersen dosse HPL. Tevens werd in de cabine een stille Daikin Airco geïnstalleerd.
 
Netwerk
Het complete Apple-netwerk is vernieuwd en voorzien van een Time Capsule. Een iMac doet dienst als kantoormachine (en evt. Pro Tools backup) en in de studio vormt  een Mac Pro het hart. Vanaf elke werkplek, zelfs vanaf een laptop in de tuin kan de audio worden beluisterd, ge-edit of ge-upload naar een opdrachtgever. Van alle machines wordt volautomatisch periodiek een backup gemaakt, zodat het waardevolle materiaal altijd veilig wordt bewaard.
 
Alles bij elkaar een behoorlijk ingrijpende operatie die veel meer voeten in de aarde had dan de oorspronkelijk beoogde prefab-cabine. Maar door goed overleg is het eindresultaat een studio die naadloos aansluit op Rinie’s wensen zonder ergens concessies te doen.