Het is inmiddels wel bekend dat veel ontwerpen uit de jaren ’50 en ’60 nog altijd als referentie gelden. Maar er zijn enkele designs die zó legendarisch zijn dat alle discussies verstommen als ze genoemd worden. Beter dan dát wordt het niet. De Fairchild 670 is zo’n ontwerp dat met 14 trafo’s en 20 buizen zonder enige concessie is uitgevoerd. Met de 6he behuizing en een 3he losse voeding is het dan ook wel een imposante verschijning. En hoewel je op Internet vele superlatieven vindt als de “Big Daddy”, de “Holy Grail” en “The Beast”, is er vreemd genoeg niet heel veel inhoudelijk bekend over de geschiedenis van Fairchild of van deze compressor/limiter. Maar wie ‘m ooit gehoord heeft spreekt al snel van een spirituele ervaring.
Helaas is de produktie van de 670 al vele jaren geleden gestopt, en een origineel en zeldzaam exemplaar in redelijke staat wisselt van eigenaar voor bedragen tussen 30.000 en 40.000 US dollar. Niet voor iedereen weggelegd dus, en daar komt bij dat zo’n exemplaar ook nog eens een heel speciale behandeling vraagt. Zo moet hij zo’n 12 (!) uur van tevoren worden ingeschakeld om goed op temperatuur te komen en is er heel specifieke kennis nodig om The Beast te onderhouden, omdat er componenten gebruikt zijn die niet hedendaags te noemen zijn. Maar ja, die sound…!
Anthony DeMaria is zo iemand die in de VS letterlijk in alle staten was om her en der vintage 670’s te onderhouden. Tja, en als je ze dan door-en-door kent…Natuurlijk zijn er andere fabrikanten van 670-achtige replica’s, en daar zitten prima units tussen, maar die zijn meer “geïnspireerd op” dan een echte reproduktie. Er is geen énkele andere fabrikant die zó natuurgetrouw de Fairchild sound laat herleven. Tot ADL heeft niemand zich gewaagd aan het reproduceren van de Fairchild 670. Het heeft Anthony 5 jaar gekost om een vintage 670 component voor component te ontleden, te analyseren en op specs te reproduceren. Maar het resultaat mag er zijn; De ADL670 is een één-op-één natuurgetrouwe replica van het origineel. Alle onderdelen, elke buis, elke weerstand en elke trafo en potmeter doet exact wat ze in het origineel ook doen, maar met als verschil dat ze met hedendaagse technieken vervaardigd zijn en daarmee een stuk stabieler. De behuizing is “military-grade”, net als het origineel 6he met een 3he voeding, 20 buizen en 14 trafo’s. Reviews zeggen dan ook dat dit de Fairchild 670 zou zijn als Fairchild ‘m nu nog zou maken.
Maar de echte beleving komt wanneer je de ADL670 beluistert in al z’n rijkdom. Een ongeëvenaarde compactheid, maar zónder dat je het als compressie of limiting ervaart. Sterker nog, je blijft het bronmateriaal als dynamisch ervaren terwijl de meters toch echt aangeven dat er gelevelled wordt. Aan dit huzarenstukje hangt dan ook wel een prijskaartje dat er niet om liegt, maar de ADL670 – hand-built in the US - is z’n prijs dubbel en dwars waard.
We zijn er dan ook supertrots op dat ADL Studioguys heeft uitgekozen om het merk in de Benelux te vertegenwoordigen. Behalve de Fairchild 670 bouwt ADL ook een exacte stereo-versie van de Urei LA2A. Met een aanzienlijk vriendelijker prijskaartje overigens.
Wil je de “Holy Grail” zelf horen of gebruiken in je produkties, dan kan dat. Er zijn – behalve kopen – een paar opties. Studioguys biedt je de mogelijkheid om de ADL670 te huren voor een produktie of mix, inclusief brengen en halen. Bel of mail over de mogelijkheden!